top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Hurá, mám kupce!

Hurá! Máte kupce. Na co si dát pozor při jednání s vážným zájemcem o koupi?

Na tenhle moment jste se těšili jako malé děti. Máte ho, je to opojný pocit. Už si sami sebe představujete, jak rozhazujete peníze z prodeje. Ale pozor, jak rychle přišel, stejně rychle může odejít. Kdo, co? Přeci vážný zájemce o koupi i ten úžasný pocit, že to šlo tak hladce.


Řiďte se následujícími body a předejdete tak mnohým komplikacím.


1. Pojistěte si zájemce složenou rezervací


Sdělte zájemci, že vás jeho zájem těší, nicméně nestačí si jen lidově „plácnout“, ale je nutné sepsat tzv. rezervační smlouvu. Zájemce na základě ní složí blokovací zálohu, přičemž podmínky nakládání se zálohou budou podrobněji upraveny v rámci této smlouvy. Vy se tím jistíte pro případ, že by si zájemce koupi později rozmyslel a zajistíte si, že v takovém případě dostanete adekvátní bolestné.

Nedoporučuji se na tento bod vykašlat obzvlášť tehdy, pokud i vy peníze z prodeje potřebujete dostat včas (např. za účelem doplacení hypotečního úvěru, dostavby nemovitosti k bydlení, nebo koupě nového bydlení). Podle toho, jak vysoké je riziko, které podstupujete, stanovte adekvátní výši rezervační zálohy.

Máte obavu, že zájemce nebude chtít složit zálohu k vašim rukám? Pak nabídněte možnost vypracování smlouvy i úschovu této zálohy třetí stranou (advokát, notář, banka).


2. Prodávající a kupující jsou si v transakci rovni


Vyhněte se nadřazenému a direktivnímu přístupu vůči svému zájemci, zkuste se domluvit jako lidé. Mějte ale na paměti, že pokud si smlouvy nechá připravit kupec, budou pravděpodobně laděny v jeho prospěch, nechte si je tedy zkontrolovat svým právníkem. Komunikujte i případné požadavky kupujícího.

Ovšem platí železné pravidlo – pokud se vám postup kupujícího a jeho jednání nezdá fér, pusťte ho k vodě. Nechcete se přeci soudit a handrkovat kvůli pozdějším problémům. Pokud bezdůvodně vyvádí už nyní, co ještě můžete čekat v dalších letech. Neprůstřelné smlouvy jsou jedna věc, ale pokud je jedna ze stran problémová, ani neprůstřelný papír od právníka vám neušetří případné starosti.


3. Pokud si chce kupec brát na koupi hypotéku, neznamená to, že nemá peníze


Vyděsilo vás, že si chce kupec brát hypoteční úvěr? Možná vás napadne - to přeci znamená, že nemá potřebné finance. Navíc to bude strašně dlouho trvat. Má i nemá, bude i nebude, je to individuální. Dnes je drtivá většina nemovitostí financována prostřednictvím úvěrů. Proč? Zkrátka se to kupcům může vyplatit, i když peníze na účtu mají a z fleku by je mohli vysázet na dřevo. Navíc dovedete si představit, kolik lidí by ani nebydlelo ve svém nebýt hypoték?


A kdo myslíte, že vám dá za vaši nemovitost více peněz? Ten, kdo se na každou korunu nadřel jako kůň a léta tyto peníze pečlivě hromadí, nebo ten, kdo má 20 % procent hotově a zbytek budou cizí peníze banky, které fyzicky nikdy neviděl a ani neuvidí?

Doba zpracování hypotéky obvykle nepřesahuje 1,5 měsíce. S klidným svědomím tedy rezervujte zájemci nemovitost alespoň po tuto dobu. Budete se divit, ale tato lhůta uteče jako voda a alespoň vám váš právník mezitím stihne nachystat veškerou dokumentaci.


Řešíte jinou konkrétní věc se svým kupcem a nenašli jste odpověď?


Zavolejte nám.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page