top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Vyplatí se investovat do nemovitostí i v roce 2024?


Uvažujete, jak zhodnotit své finance, popřípadě jak si zajistit pasivní příjem na důchod? Současná situace s důchody se pro generaci v produktivním věku nevyvíjí nikterak příznivě. Důchod je ještě pro některé daleko, nicméně na zajištění sebe a své rodiny na horší časy není nikdy dostatečně brzy ani pozdě.


Tradiční odkládání peněz stranou, nebo do nízko úročených spořících produktů není ta pravá cesta, jak se připravit na prudký pokles příjmů. A to zejména díky inflaci, která jak známo hodnotu peněz v čase snižuje. A to je to poslední, co od úspor očekáváme.


Pojďme se společně podívat na to, jaké jsou možnosti investic u jednotlivých typů nemovitostí.


 

Byty

Mnoho našich klientů už vložilo své volné prostředky do bytů, které v současné době pronajímají a tím vydělávají. Nebo alespoň umořují své hypotéky, prostřednictvím kterých si mohli investici do koupě bytu dovolit. Jakmile hypotéku splatí, zůstane jim nezatížená nemovitost, kterou mohou dále zhodnocovat, nebo sami užívat.


Variantu koupě bytu „na stáří“ často volí klienti, kteří dnes trvale žijí v domě na venkově. Jsou si však vědomi toho, že v důchodovém věku např. už nebudou schopni řídit automobil nebo pečovat o dům se zahradou. Pro seniory je pak komfortnější bydlet ve městě v sice menším, ideálně bezbariérovém bytě, avšak v bezprostředním dosahu všech služeb a zejména lékařské péče.



Byt lze navíc v závislosti na lokalitě pronajímat jak krátkodobě (vyšší výnos), tak i dlouhodobě (nižší výnos). Ve větších, nebo turisticky atraktivních lokalitách je reálná první možnost, která významným způsobem urychluje návratnost investice.


Co se týká případné obchodovatelnosti a likvidity bytu, ze všech nemovitostí si právě byty vedou v tomto ohledu nejlépe – samozřejmě při nastavení reálné prodejní ceny. Byty se mezi sebou snadno srovnávají. Důkazem toho budiž i běžná praxe bank, kterým pro odhad ceny městského bytu v posledních letech stačí tzv. expresní odhad na základě parametrů a fotografií bytu.


 

Budovy

Koupě domu za účelem pronájmu není tolik obvyklá jako pořízení bytu, nicméně vydělávat vám může obdobně, jen je potřeba důkladně vybírat ideální nemovitost v závislosti na vašich potřebách a očekáváních.


Budova ve městě

Činžovní dům je skvělou investicí pro podnikatele. V obdobných nemovitostech, jsou-li v centru města, se mnohdy nacházejí i komerční prostory, které mohu využívat pro své podnikání, nebo je pronajímat jiným podnikatelům. Jako majitel si dále mohu jednu z bytových jednotek nechat pro své soukromé využití a podle situace na trhu a turistického ruchu pronajímám ostatní jednotky dlouhodobě, či krátkodobě.

To samé platí pro vily ve starší zástavbě rodinných domů. Jsou často řešené jako vícegenerační, nebo lze jejich prostory rozšířit o další bytové jednotky (půda).


Budova na venkově

Pokud se venkovský objekt (dům, chata, nebo chalupa) nachází alespoň poblíž turisticky zajímavé lokality, lze jej pronajímat krátkodobě. Zájem lze zvednout vybavením objektu dalším příslušenstvím. Při rozmarném počasí uvítají návštěvníci wellness aktivity (sauna, koupací sud, vířivka). Žádané jsou také herní prvky pro děti i dospělé. Co se týká pořízení na důchod, jedná se spíše o starost, kterou budete chtít časem přenechat jiným, nicméně není neobvyklé svěřit správu a údržbu nemovitosti specializované firmě.



Spoléhat se na dlouhodobý pronájem domu na vesnici je už riskantnější a zase bude záležet na lukrativnosti umístění nemovitosti. O dům pak pečují, pokud jsou dobře vybráni, samotní nájemníci a mohou v objektu vydržet dlouhé roky. Zeptejte se lokálního makléře na názor na dlouhodobý pronájem předtím, než objekt za tímto účelem na daném místě pořídíte.


Likvidita u domů je obecně o něco horší než u bytu. Na kupce se čeká déle díky častým specifikům a rozdílům mezi jednotlivými budovami.


 

Pozemky

U nestavebních pozemků se často spekuluje na nárůst ceny s ohledem na jejich budoucí zařazení do intravilánu obce. Jinými slovy vlastník doufá, že se mu podaří zasadit se o to, že jeho pozemek bude jednou stavební. Většina obcí má v dnešní době zpracován územní plán, který stanovuje, jakým způsobem jsou jednotlivé pozemky využívány. U stavebních pozemků se určuje např. minimální výměra pozemku, zastavitelnost v procentech, nebo jiné požadavky, na které má významný vliv i umístění v památkově a ekologicky chráněných územích. O nic méně důležité je být dopředu seznámen se situací v obci. Ta se totiž může radikálně lišit v závislosti na změně vedení obce. V podstatě i pozemek, který byl dle územního plánu donedávna stavební, jím nemusí zůstat navždy. A nejčastěji s ohledem na tlaky ochránců přírody a jiných nepředvídatelných vlivů (eroze, geologické faktory, povodně).



Posouzení výnosnosti investice je u pozemků také ovlivněna faktory jako jsou přístup na pozemek, terén, orientace pozemku vůči světovým stranám, okolní ruch, výstavba dálnic a rychlostních silnic, sousedé, přípojky aj. Koupi pozemku za účelem investice doporučujeme vřele v případě plánu okamžité zástavby pozemku novostavbou, kterou plánujete prodat, nebo pronajímat. Jako dlouhodobá investice v horizontu desítek let vám však nebude přinášet tak velký výnos v případě pronájmu, nebo pachtu. Vyplatí se tedy zejména lidem s dostatečným kapitálem, nikoliv zájemcům o financování formou hypotečního úvěru.


 

V každém případě je vhodné každou investici do nemovitosti předem dobře rozmyslet a konzultovat se zkušeným a ověřeným lokálním makléřem, nebo ideálně i vícero makléři.


NÁŠ TIP: Nové investiční byty z naší nabídky: https://www.zkreality.cz/wagneruv-mlyn




NÁŠ TIP: Budova na investici z naší nabídky: https://www.zkreality.cz/dum-prachov



NÁŠ TIP: Pozemky na investici z naší nabídky: https://www.zkreality.cz/pozemky-zamosti-blata



 

 

 

27 zobrazení0 komentářů
bottom of page