top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Nový stavební zákon začne platit už v roce 2022

Nový stavební zákon si klade za cíl zjednodušit stavební řízení, které je v ČR nepřiměřeně dlouhé a komplikované.


Zákon začne platit postupně už v příštím roce, ale kompletní účinnosti bude nabývat až do poloviny roku 2023. Úřady, ale i občané, tak mají mít dostatek času na to, aby se se všemi změnami seznámili, než bude zákon uveden do praxe.


Jaké změny nový stavební zákon přináší?

  • Nové třídění staveb, které bude mít vliv na to, zda můžete stavbu postavit bez povolení nebo máte povinnost o stavební povolení požádat.

  • Stavební úřady už nebudou spadat pod obce, ale nově se zařadí mezi úřady státní správy. Struktura bude podobná jako má Katastrální úřad, tzn. Nejvyšší stavební úřad (sídlo v Ostravě), následují krajské úřady a územní pracoviště. Mimo to vznikne ještě Specializovaný a odvolací stavební úřad.

  • Sloučení územního a stavebního řízení do jednoho povolovacího řízení.

  • Zavedení závazných lhůt pro vydání povolení, a to:

- pro jednoduché stavby 30 dnů,

- pro ostatní 60 dnů,

- v případě, že bude prováděno posouzení vlivu záměru na životní prostředí 120 dnů, bude-li řízení složité či bude-li mnoho účastníků, může se prodloužit o dalších 30 či 60 dnů.

  • Snížení administrativy pro stavebníky. Většina orgánů, které dosud vydávaly vyjádření k povolení, přejdou pod státní stavební úřad, který si tak všechna potřebná vyjádření zajistí sám.

  • Možnost podat žádost o stavební povolení elektronicky včetně projektové dokumentace.

  • Nebude možné dodatečně legalizovat černou stavbu! V případě, že ji neodstraní vlastník, odstraní ji stát.

Skutečně nový stavební zákon urychlí povolování staveb?


Zákon údajně obsahuje dostatek principů zajišťujících, aby stavebník skutečně do roka věděl, zda může stavět či nikoliv. Zavádí například fikci souhlasu a opatření proti nečinnosti úřadu, které má zaručit, že úředníci budou dodržovat lhůty.


Zdali je zákon funkční uvidíme záhy, nicméně doufejme, že politici svým slibům dostojí a skutečně dojde ke zrychlení povolování staveb. Vy však již můžete pořídit vhodné místo pro výstavbu a být tak o krok napřed. Třeba vás zaujme některý z našich pozemků v nabídce, viz sekce pozemky.


Zajímají vás podrobnosti k novému stavebnímu zákonu? Více najdete na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. Naleznete tam i odpovědi na nejčastější otázky.


Zdroj: ABES, MMR.cz

268 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page