top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Dům v Jičíně = těžko dostupný "luxus"

Aktualizováno: 24. 1. 2020

Stále platí, že evidujeme obrovské množství poptávek po domech v Jičíně do 5-6 mil. Kč. Pro všechny takové zájemce však máme špatnou zprávu, takové domy se v Jičíně momentálně neprodávají, tedy ne takové, jaké by si naši klienti přáli nakupovat.



Obvyklá představa zájemce je rodinný dům se zahradou ani ne moc velký, ani moc malý, nejlépe pro 4 člennou rodinu s dobrou pěší dostupností do centra. Loni se prodávaly 10 let staré rodinné domy na okraji Jičína s pozemkem o výměře cca 600 m2 za cenu přibližně okolo 6 mil. Kč, a to konkrétně hovořím o lokalitě Allanovy sady, kdy pěšky jste v centru až za nějakých 25 minut.


Co tedy s tím, pokud chcete bydlet ve městě, ale není z čeho vybírat? A byt je pro Vás krajním řešením. Odpovědí je dům na venkově.


Na vesnicích se dá bydlení sehnat mnohem levněji, ovšem musíte si srovnat priority


V následujícím textu si pojďme porovnat kritéria, která mohou v konečném důsledku vstupovat do finálního rozhodnutí. Jedná se o určitá zobecnění, každá z kategorií může mít různou váhu. Záleží na tom, jak vysoce si ceníte pohodlí, kdo jste, čím se živíte, jak trávíte svůj volný čas atd. Zároveň je úplně nejlepší, pokud srovnáte konkrétní město a vesnici, mezi kterými se budete rozhodovat. Avšak pokud jste typicky městský člověk, dál ani nečtěte a rovnou si jděte pořídit byt.


Jaká jsou nejdůležitější kritéria?


Příroda, pohoda (klid a soukromí)

Les najdete častěji u vesnice než u města. Ve městě máte více sousedů, více kolemjdoucích, více umělého světla, které v noci svítí nepřetržitě. Hodně aut a nečistot. Obvykle méně sousedů, na větším pozemku možnost lepšího odizolování od okolí. Nelze opomenout také zpravidla čistší ovzduší. Jsou i výjimky, vesnice u rušných tahů a naopak klidné obytné čtvrti ve městech. Zde uvažujeme průměrnou vesnici a průměrné město.

Bod pro vesnici


Potenciál (komerční využití)


Pokud je dům v žádané lokalitě, jeho cena s nejvyšší pravděpodobností časem poroste. Pokud podnikáte, můžete mít doma kancelář, nebo provozovnu. Dílnu, nebo jakékoliv jiné podnikání, jehož provoz je náročný na prostor, nebo způsobuje hluk, již budete realizovat o poznání hůře, pokud je RD v obytné zóně. Například každý řemeslník uvítá dílnu přímo u domu. Dobrých „fachmanů“ je dnes nedostatek, klienti za vámi přijedou kamkoliv mimo město. S kanceláří je to již horší. Ale naopak, provozujete-li například e-shop a potřebujete sklad, taková stodola se bude hodit. Pokud je dům v žádané lokalitě, jeho cena s nejvyšší pravděpodobností časem poroste. U obojího lze uvážit možnost krátkodobého (turismus) i dlouhodobého pronájmu (bydlení). Ale záleží na charakteru nemovitosti a místa, ve kterém se dům nachází. Nelze tedy říci, která varianta má obecně větší potenciál.

Nerozhodně


Pohodlí

Ve městě máte vše u nosu, obchody, lékaře, školky, školy, restaurace, kino atd. Auto skoro nemusíte využít, bydlíte-li v docházkové vzdálenosti do 10 minut od centra. Žijete-li na vesnici, musíte se naučit lépe plánovat logistiku, budete častěji na cestách, odkázáni na autobus, vlak, taxi nebo vlastní automobil, tedy vyšší náklady na dopravu. Ve městě sice za dopravu můžete ušetřit, chodíte-li pěšky, ale zase je pro Vás o poznání snazší ve městě utrácet za jiné věci, jelikož máte vše na dosah (nákupní centra, restaurace, bary atd.).

Bod pro město


Prostor


Každý čtverečný metr ve městě je drahocenný. Parkování začíná být i v menších městech problém, takže možnost zajištění soukromého stání na vlastním pozemku je nesmírnou výhodou. Územní plány ve městech mají zpravidla přísnější regulace ve městě než na vesnici. Většinu povolených metrů vám tedy spolkne dům. Na zahradě u rodinného domu si obvykle krom letní kuchyně, nebo pergoly, či zahradního domku nic většího nepostavíte. Obecně je na vesnici větší šance sehnat větší výměru než ve městě. Na vesnici si lidé pořizují pozemky o ploše nad 1000 m2. Obvykle se dá pořídit starší dům s původní hospodářskou částí, kterou lze využít pro vlastní rekreaci jako letní domek, nebo pro hospodaření, či komerční činnost (viz výše potenciál). Problém s parkováním na venkově spíše neřešíte.

Bod pro vesnici


Pořizovací cena


Za pohodlí se platí. Nabídka není nijak široká, což stále drží ceny domů a stavebních pozemků nahoře. Na vesnici se netlačí tolik lidí, pohodlí města si lidé cení opravdu vysoko, a proto vesnice byla, je a zřejmě i bude finančně dostupnější.

Bod pro vesnici



A co stavební pozemky?


Ve městech si opět připlatíte, cena až 3000 Kč/m2 v Jičíně za pozemek určený k výstavbě rodinného domu. Žijeme v rychlé době, každý chce vše hned. Naproti tomu stavební zákon je sice prezentován jako mírnější a byl upraven za účelem uspíšení schvalovacích procesů. Nicméně praxe vypadá jinak. Stavební úřady jsou přetížené žádostmi a ona často skloňovaná ohláška bohužel zrovna netrhá rekordy v rychlosti vyřízení. Snazší se jeví koupě již hotové stavby a její rekonstrukce.


Ovšem pokud narazíte na pozemek, na kterém lze stavět okamžitě, a chcete mít při tvorbě dispozic domu volnou ruku, je to jasná volba. Konec konců rekonstrukce je více o kompromisech, zatímco novostavba o vašich preferencích.


Naše aktuální nabídka pozemků tady.


Autor: Mgr. Lenka Záveská Köstingerová

Jsem realitní makléřka v Jičíně. S prodejem nemovitostí pomáhám klientům již od roku 2012.

Máte dotazy ohledně realitní problematiky? Kontaktujte . Telefon: 724 458 774


196 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page