top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Jak ovlivní koronavirus trh s nemovitostmi?

Aktualizováno: 22. 4. 2020

Jak ovlivní koronavirus realitní trh? Bude se rapidně zlevňovat? Kdy se vyplatí prodat? Nechci si tady přihřívat polívčičku a ani být poslem špatných zpráv, nadto je zatím předčasné činit nějaké definitivní závěry. Dovolím si nicméně krátké zamyšlení z pozice realitní makléřky s více než osmiletou praxí v oboru.

Také už jste alergičtí na skloňování slova koronavirus? Covid-19, ochrana, roušky, rukavice, zákazy, omezení, tamto a támhleto. Je až k nevíře, že po více jak 30 letech od revoluce si necháme diktovat od vlády, co máme dělat. Vše pod hrozbou nákazy novým typem koronaviru, o kterém zatím moc nevíme, přestože na internetu a v médiích se nemluví takřka o ničem jiném.


Přijde mi, že po více jak měsíci trvání nouzového stavu jsme si tak nějak zvykli, že koronavir tady s námi už bude navždy, tak jako rýma a chřipka, a lidé se pomalu snaží nově vzniklému režimu přizpůsobit. Je pravda, že trh s nemovitostmi do určité míry zamrzl - většina lidí teď čeká, co bude, a já se jim nedivím.


Jak se chodí Vám v roušce do obchodu, vyhledáváte její nošení? Domnívám se, že ne a proto se většina z nás snaží eliminovat pohyb na veřejnosti. Podobně je to i s prohlídkami nemovitostí - nejsou teď považovány za nezbytně nutné a dle nařízení vlády se vystavujete pokutě až 10.000 Kč. Takže je na Vás, jestli budete umět orgánům státní moci vysvětlit, že prohlídka nemovitosti je pro Vás otázka života a smrti, podobně jako nákup lopaty a sadby v hobby marketu, aneb jak se praví v jedné pohádce: „Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil.“


Ponechme teď stranou absurdnost celé situace a pojďme se podívat na to, jaké nám naši nejvyšší rozdali karty.



Chata = nová VIP dovolená v duchu dob minulých

Doteď si Češi mezi sebou záviděli drahé dovolené do exotických destinací. Ale nyní se pozice obrátily. Ne každý kdo doteď zcestoval půlku světa, má svou chatu. Z mého pohledu očekávám nárůst už tak vysoké poptávky po rekreačních nemovitostech do 1 mil. Kč. Téměř každý, kdo teď bydlí v bytě, závidí těm, kteří mají kus pozemku, na kterém se mohou svobodně bez roušky nadechnout, zabavit své děti a vyvenčit psy, či okopávat záhonek.


Vzhledem k tomu, že úroky se nyní opět snížily na velmi zajímavé sazby, troufám si říct, že lidé, jejichž povolání nebo podnikání nebylo přímo a drasticky zasaženo některým ze zákazů a omezení, budou ochotni uvolnit své prostředky na koupi rekreačního objektu nebo pozemku.


Bůhví jak to teď bude s cestováním, tudíž možná i nadšení světoběžníci teď přemýšlí, jakým způsobem nahradí svůj koníček a uvažují o koupi nějaké pěkné chalupy. Usebraní se zpět k hodnotám našich předků, k naší zemi, je věc, kterou nám přeci nikdo nemůže vzít. Takže vrátit život staré roubence se jeví jako celkem dobrý a bohulibý nápad.


Konec spekulativních nákupů a rentiérů?


S účinností od 1.7.2020 opět zanikne předkupní právo, které bylo s velkou slávou obnoveno k 1.1.2018. Pro běžné občany to znamená lepší likviditu a zhodnocení podílu na nemovitosti, protože v době platného předkupního práva se s vložením kupní smlouvy na katastr muselo čekat na vyjádření spoluvlastníků, což mnoho potencionálních kupců mohlo odrazovat.


Jiná věc je, že pro spekulanty to může být trochu rána pod pás. Mnoho investorů totiž vložilo své peníze do podílů na nemovitostech. Například si vydražili podíly na domech, kde tušili, že je jen otázkou času, kdy spolumajitelé budou nuceni prodat s ohledem na finanční tíseň. Teď bude jejich pozice poněkud oslabena, když spoluvlastník si může klidně prodat bez jejich vědomí.


Pronajímatel teď musí strpět dočasné neplacení nájmu ze strany nájemníka, pokud nájemník prokáže, že je ve finanční tísni z důvodu koronaviru. Je známo, že mnoho lidí vložilo své volné prostředky do koupě bytů, které dále pronajímají. Ti méně movití mají na těchto bytech hypotéky. Stát si myslí, že jedná tak, že chudým dává a bohatým bere. Kde je ale hranice mezi chudobou a bohatstvím? Proč nepřehodit odpovědnost na lidi, kteří se asi mají dobře a mohou si dle státu na chvíli „dovolit utrnout od huby“, aniž by jim to nějak významně ublížilo.


Bude na trhu více nemovitostí?


Vzhledem k tomu, že mnoho lidí drží nemovitost jen pro strýčka příhodu, je možné, že strýček teď natáhne ruku, obzvlášť pokud nemáte bohatou tetu v Americe. Záleží, jak se budou jednotlivé rodiny chtít uskromnit, nebo zdali si budou mermomocí chtít udržet stejnou životní úroveň.


Dalším významným faktorem bude skutečnost, jestli všeobecně schválený odklad splátek úvěrů na 6 měsíců, bude mít pozitivní efekt i po skončení moratoria, nebo to jen odsune finanční potíže rodin na konec letošního roku.


Očekávám tedy, že alespoň určitá část nevyužitých nemovitostí se brzy objeví v prodeji a tipuji, že se mezi nimi najdou i skvosty jako jsou v původním stavu zachovalé chalupy, nebo tolik poptávané stavební pozemky.


Vyplatí se ještě prodávat?

Cena vychází z poptávky a nabídky. Kde není poptávka, tam jsou ceny nízko. Kde není nabídka, jsou ceny vysoko. Kde je hodně práce, tam je poptávka po bydlení a pronájmech.


Pokud se ptáte, jestli je teď správný čas prodat, já odpovím, že správný čas prodat je vždy, kdy víte, že potřebujete peníze z nemovitosti o dost více než vizi budoucího možného zhodnocení této nemovitosti. Třeba jen proto, že se z bytu chcete přestěhovat do domku se zahradou pro případ, že by vláda zase zakázala pohyb venku. Nyní už víme, že lusknutím prstu může cokoliv.


Současná situace nám připomíná jednu moudrost, na kterou se často zapomíná - žijeme jen jednou a peníze a hmotné statky si do hrobu nevezmeme. Tak proč nežít tady a teď. Kdo ví, co se ještě chystá.


Máte dotazy?

Napište mi nebo zavolejte. Ráda nezávazně poradím.


Autor:

Lenka Záveská Köstingerová

realitní makléřka a jednatelka RODINNÍ MAKLÉŘI Jičín s.r.o.



94 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page