top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

5 nejlepších tipů z internetu na efektivní úklid

Úklid je nedílnou součástí přípravy na prodej i pronájem nemovitosti. Prodávat špinavou věc je ostuda majitele - prodávat neuklizenou nemovitost je desetinásobná ostuda. I když neprodáváte, tak někde bydlíte a potřebujete čas od času vyřešit větší úklid, nejčastěji na jaře a v zimě před svátky.

Velkou inspirací a úklidovou celebritou je již delší dobu Marie Kondo, japonská specialistka na pořádek, která podle svých slov miluje „nepořádek“. Marie Kondo je velmi populární na internetu a zejména v USA, kde měla svou vlastní reality show. Možná vás napadá, úklid není žádná věda. Ovšem víte, že tato autorka o úklidu zvládla napsat několik knih?


Největší potíž s úklidem a s tím, proč ho nemáme rádi je to, že jej bereme jako stereotypní a často odkládanou činnost, kterou děláme s nechutí. V současné době ale existuje mnoho videí a tutoriálů, které nás mohou naučit, jak s nepořádkem efektivně zatočit a jak co nejdéle udržet své věci urovnané.


Obecně platí, že uklizeno bude tam, kde vytvoříme nějaký fungující, logický a dlouhodobě udržitelný systém. Ovšem tvorba systému je časově náročná a individuální záležitost a nepomůže vám, když to hodíte na někoho jiného. Do toho se musíte pustit sami.


Knížek o úklidu existuje nepřeberné množství, ale kdo nemá čas na úklid, bude mít čas na čtení? Pokud tedy k vám domů nedochází denně úklidová služba, doporučuji inspirovat se v následujících videích.


1. ALTERNATIVA SKLÁDÁNÍ OBLEČENÍ


Princip skládání oděvů podle Marie Kondo (MariKon metoda) spočívá v tom, že oblečení je v zásuvkách skladováno vertikálně. Nikoliv horizontálně, tedy na plocho do komínků, jak jsme v našich končinách běžně zvyklí. Vše od ponožek až po džíny a mikiny je skládáno do úhledných „obdélníků“. Balíčky pak mají dostatečně velkou základnu na to, aby takto složené kusy prádla byly stabilní a nehroutily se. Výhodou je, že díky tomu je úschova oblečení přehlednější a do zásuvek se ho vejde o mnoho více.

Návodný postup najdete ve videu.


2. JAK NA ÚKLID DOMÁCNOSTI, KTERÁ JE NEUSTÁLE V POHYBU


10 tipů od zkušené matky, na to jak si poradit s každodenním úklidem v domácnosti, kde nechybí děti ani pejsek. Mně osobně nejvíce zaujal tip na každodenní uklízecí dvacetiminutovku. Zkrátka člověk by si neměl nakládat víc, než unese.


3. ZÁZRAČNÝ ÚKLID V ČECHÁCH


Sesterská dvojice bloggerek se s vámi podělí o aplikaci přístupu Marie Kondo v praxi. Stěžejním principem celého modelu je to, že vše, co vám nepřináší radost, nekompromisně vyhodíte. Předměty, které používáte často, by měly být po ruce. Naopak věci, které potřebujete jen výjimečně (vánoční ozdoby, plastové nádobí na zahradní párty, sezónní oblečení aj.) mohou být trvale uklizeny na hůře dostupných místech.

Celý koncept má i psychologický přesah – materiální úklid jde ruku v ruce s utříděním si myšlenek v hlavě. Jediné, co je v této metodě poněkud mimo naše běžné chápání, je onen kulturní rozdíl, který pramení z toho, že se jedná o japonský přístup. Ten s sebou nese i důraz na komunikaci se samotnými předměty a vyjádření úcty a díků těmto ryze fyzickým věcem.


4. TRIKY, JAKÉ JSTE NEZNALI

Nebaví vás poslouchat „povídací“ videa? Tak tady máte polopatický návod. Jak si poradit se zažranou špínou, šmouhami, zápachem v domácnosti atd. Na internetu je k mání také velká spousta inspirace pro třídění a dokonalou organizaci pořádku.


5. ORGANIZUJTE PODLE KATEGORIÍ


Toto video dnes už trošku retro, je z roku 2011. Například u kuchyňských linek šel vývoj zásuvek a pořadačů hodně dopředu a mnoho úložných systémů se nechá pořídit už s novou kuchyní, ale opět platí, ten řád a systém si musíte nastavit tak, aby vyhovoval vám i celé rodině. Jen tak jej dokážete udržet dlouhodobě. Co si budeme povídat, pánové, víte, kde vaše ženy skladují třeba takový prášek do pečiva? Ženy, usnadněte svým protějškům život - prostě jim to tam tou fixou napište. :-)


A jaké vychytávky máte při úklidu vy? Podělte se o své know-how.


P.S.: Ovšem Zajícova metoda je bezkonkurenční.


42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page