top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Aktuální informace k nouzovému stavu v ČR

Aktualizováno: 2. 4. 2020

Do odvolání je naše jičínská kancelář v Havlíčkově ulici uzavřena. Pracujeme z domova a s klienty komunikujeme prioritně přes e-mail, telefon, či on-line aplikace.


Prohlídky nemovitostí

Z hlediska realitního makléře je možné schůzky realizovat, ale upozorňujeme, že pro zájemce (kupující, nájemci) platí omezení volného pohybu vydané vládou.


Jak je to nyní s plněním smluvních vztahů

Současná epidemie patří mezi případy tzv. vyšší moci, tzn. je to mimořádná, nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na vůli toho, kdo mohl porušením své smluvní povinnosti způsobit škodu. Jde tedy podle Občanského zákoníku o překážku vylučující odpovědnost za škodu. Neznamená to, že automaticky mohou všichni porušovat smlouvy, smlouvy se mají plnit, a to platí i ve stavu nouze.


Ale pokud někdo smlouvu poruší a dojde ke vzniku škody a tato osoba prokáže, že v plnění mu zabránil koronavirus nebo opatření přijatá vládou a skutečně tuto překážku nemohl ani předvídat a ani překonat, pak za tuto škodu neodpovídá. Poškozená strana však může i nadále uplatnit své právo na odstoupení od smlouvy či úhradu smluvní pokuty, pokud je ve smlouvě sjednána a nebude s ohledem na konkrétní situaci v rozporu s dobrými mravy.


Vypršení lhůt ve smlouvě a jiné povinnosti mohou znamenat v nastalé situaci pro smluvní strany čáru přes rozpočet. Pokud jste účastníky smlouvy (nájemní smlouva, kupní smlouva) a končí Vám nyní, nebo v dohledné době lhůty pro plnění smlouvy, zkuste je vyřešit písemnými dodatky ke smlouvám.


Např. pronajímatel se dohodne s nájemníkem na prodloužení nájemní smlouvy, jelikož nájemník by nyní obtížně hledal nové bydlení. Nebo se kupec a prodávající domluví na pozdějším předání předmětu prodeje atp.


Hodně se nás ptáte, jaký vliv bude mít epidemie koronaviru na ceny nemovitostí. Mějte strpení, chystáme pro Vás v dohledné době souhrnné vyjádření. Odebírejte naše články, ať Vám neuniknou důležité informace.


Pokud si nevíte rady a chcete se nás na cokoliv zeptat, kontaktujte nás.


Přejeme Vám pevné zdraví a pozitivní myšlení


Lenka a Petr, Vaši rodinní makléři


Užitečné odkazy:

- Advokátní poradna, která řeší dotazy související s koronavirem


44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page