top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Máte skutečně zajištěn přístup na pozemek?

Aktualizováno: 24. 1. 2020

To, že se dnes máte ke svému majetku jak dostat, neznamená, že to bude platit i zítra. Proč? Vlastník přístupové cesty Vám zamezí vstup. Hýčkejte si své sousedy, pakliže jezdíte po jejich cestách.

Zejména u rekreačních objektů nikdo (krom majitelů nízkých sporťáků) nečeká, že přístup k nim povede po zánovní asfaltce. Naopak. Čím více je chata „zašitá“, tím lépe. Často se k chatám jezdí po nezpevněných lesních a polních cestách a málokdo se zabývá tím, koho jsou pozemky, přes které cesta vede. Do té doby než dojde na prodej.


Dosavadní bezproblémové užívání přístupové cesty automaticky neznamená, že z pohledu nového majitele bude stávající právní stav dostačující.


Obzvláště v případě, kdy si kupující plánuje vzít na koupi úvěr od banky. Banka si vše prostřednictvím odhadce prověří, a pokud zaznamená nesrovnalosti, požaduje nápravu. V krajním případě může dokonce odmítnout vzít předmět koupě do zástavy, nebo na něj vůbec neposkytne úvěr.


Zkontrolujte si tedy raději v katastru, kudy jezdíte ke svému domu. A takto může vypadat výsledek.


Přístup přes obecní pozemky


Cesta vede přes pozemky obce. Pak není žádný problém, pokud ovšem nejsou přístupové pozemky v katastru nemovitostí zapsány například jako zahrada. Banky v ČR jsou v tomto ohledu čím dál obezřetnější. Mnohdy se divíme, že nechtějí znát i velikost bot prodávajícího. Pokud banka najde nějakou nesrovnalost, může požadovat např. doložení souhlasu obce aj. Záleží vždy na metodice, kterou má banka nastavenou pro vyhotovení svých odhadů. Obecně lze ale konstatovat, že s obecním přístupem nebývá potíž – je to ta nejideálnější varianta.


Lesy ČR a Státní pozemkový úřad nebo soukromý vlastník


Pokud je majitelem cesty některá z těchto institucí, mohlo by se zdát, že je to podobné jako s obecním majetkem. Ovšem nenechte se mýlit, banka bude požadovat stanovisko obecního úřadu, že přístupová cesta je vedena v pasportu místních komunikací nebo že jde o veřejně přístupnou účelovou komunikaci, jejíž vlastník nepožádal o omezení provozu. Podobný postup bude samozřejmě i v případě soukromého vlastnictví.


Pokud bude vyjádření obce negativní, je ideální dohodnout se s vlastníkem přístupu na zřízení tzv. věcného břemene. Věcné břemeno (právo přístupu) je ústupek/omezení majitele cesty ve prospěch jiného vlastníka. Z toho důvodu bývá obvykle domlouváno za úplatu (jednorázovou i pravidelnou). Věcné břemeno se zapisuje do katastru nemovitostí. Vždy je dobré vyřešit tuto situaci ještě před zahájením prodeje.


Nerudný soused

Nejhorší varianta, která může nastat - majitel cesty aktivně zamezuje v přístupu, například umístěním závory. Čím více vlastníků tímto svým jednáním „omezuje“, tím snazší bude řešení. Pokud se nelze s majitelem cesty dohodnout na zřízení věcného břemene po dobrém, nezbude než se obrátit na právníka. Tržní cena tehdy rapidně klesá, proto nikdy nedoporučujeme prodávat objekt v tomto stádiu. Pakliže k objektu nevede jiná rozumná cesta, určí právo na přístup za adekvátní poplatek majiteli soud.


Pokud neprodáváte ani nenakupujete, může se Vám zdát, že toto téma pro Vás není aktuální. Ale pozor, dnes sice chodíte se sousedem na pivo, ale zítra může být vše jinak. Soused může svůj majetek prodat méně tolerantním lidem, nebo jej mohou zdědit jeho nekompromisní potomci, a rázem bude vše jinak. Takže nezbývá než poradit Vám, řešit tyto záležitosti tehdy, dokud je vůle druhé strany k dohodě.


Pokud Vás toto téma zajímá podrobněji, ozvěte se nám.


Autor: Lenka Záveská Köstingerová

Jsem realitní makléřka v Jičíně. S prodejem nemovitostí pomáhám klientům již od roku 2012.

Máte dotazy ohledně realitní problematiky? Kontaktujte . Telefon: 724 458 774


159 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page