top of page
  • Obrázek autoraLenka Záveská

Proč může být problém s vyřízením předschválené hypotéky?

Většina případů je jako přes kopírák. Rozhodli jste se pořídit si dům nebo byt. Podíváte se na nabídku nemovitostí, už zhruba víte, co chcete. Byli jste ve své bance nebo u svého rodinného finančního poradce a máte přislíbenou hypotéku. Byli na vás moc milí, peníze prý budou nachystány takřka hned. Teď už jen najít vhodnou nemovitost.

Sjednáváte si prohlídku nemovitosti, líbí se vám, chcete ji koupit. A nyní jde do tuhého. Máte jistotu, že úvěr skutečně dostanete? Určitě nechcete přijít o rezervační zálohu, takže nepodceňte tyto body.


Víte stoprocentně, že:


1. Máte skutečně přehled o svých reálných výdajích?


Banka po podání žádosti o úvěr vždy nejprve kontroluje registry dlužníků. Věděli jste například, že do výdajů se vám započítají i nikdy nevyužité kreditní karty? Překážkou mohou být dále jakékoliv závazky po splatnosti, negativní záznamy v registrech dlužníků. Obecně platí, že čím vyšší částku máte našetřenou a čím víc vyděláváte a jste schopni tuto skutečnost doložit, tím jste pro banku jako potencionální klient zajímavější.


2. Vaše příjmy stačí na zafinancování vybrané nemovitosti?


Banka provede vlastní odhad nemovitosti, který je nižší než pořizovací hodnota. To není nic neobvyklého. Představte si, že bance přestanete úvěr splácet. Banka nemá jistotu, že ceny budou i za několik dalších let na stejné hladině jako v momentě pořízení vaší nemovitosti. To znamená, že v průměru jsou odhadní ceny bank pod tržní cenou, musejí odrážet dlouhodobý trend. Banka vám nepůjčuje pro krásu vašich modrých očí, ale pro zisk. S tím je nutné dopředu počítat a stát nohama na zemi.


3. Do kdy dostanete peníze?


Řekli vám, že do měsíce budete mít peníze na koupi. Ano, budete, ale v ideálním pohádkovém světě bez mráčků. Samozřejmě, pokud jste bonitní klient se zaměstnavatelem roku, který vám obratem potvrdí váš příjem, v bance narazíte na turbo pracovníky, kteří v létě nejezdí na dovolené, a když už ano, tak je plně zastoupí jejich podobně přeochotní kolegové, schvalovatel úvěru se nemůže dočkat dne, kdy mu na stole přistane vaše složka a právník banky na nic nečeká a vyhotovuje bezchybné smlouvy, které ještě s nezaschlým razítkem putují do vašich ctěných rukou.


Pokud máte zajištěno, že všechny tyto body splňujete na výbornou, gratulujeme. Pokud si však nejste čímkoliv jisti, nechte si poradit předtím, než podepíšete rezervaci.


JAK VÁM MŮŽEME UŠETŘIT ZBYTEČNÉ STAROSTI?


1. Spočítáme vám, jestli na to máte. Případně najdeme alternativní řešení.


První věc, kterou chce každý zájemce vědět. Pokud jsou vaše šance na získání úvěru nulové, sdělíme vám to na počkání.


2. Projdeme s vámi všechny vaše závazky.


Předpokladem úspěchu je naprostá upřímnost. Pokud si myslíte, že některé věci není nutné do výdajů uvádět, jste na omylu, banka se k těmto informacích stejně dříve nebo později dostane a vy ztratíte potřebný kredit. Lepší je optimalizovat závazky ještě před podáním žádosti o úvěr.


3. Vybereme pro vás s ohledem na vaše požadavky nejvhodnější banku.


Například nemá smysl zkoušet žádat o úvěr na koupi chaty u objektu bez sociální zázemí u banky, která má ve své metodice stanoveno, že zástava takové nemovitosti není možná.


Odpadnou Vám zdlouhavá jednání s bankami a papírování, nemusíte chodit do každé banky zvlášť. Jednáme přímo s bankami za Vás. To vše ve spolupráci se sítí Insia, a.s., jejíž jsme členy.


Neradi dáváte na potkání své telefonní číslo - naše hypokalkulačka to zvládne jen s e-mailem :-)

677 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page